Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Πολιτικά νέα - ειδήσεις


Επιπλέον € 12 εκατ. θα λάβουν τα κόμματα – Η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου

Επιπλέον € 12 εκατ. θα λάβουν τα κόμματα – Η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου. Οι αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής υπό τον Τ. Γιαννίτση για την προβολή των κομμάτων ενόψει εκλογών

Ενισχυμένη θα είναι τελικά η χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό ενόψει των εκλογών! Όπως αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, η οποία συνεδρίασε χθες, η εκλογική ενίσχυση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα διατηρηθεί ακέραια στο ύψος που ήταν και το 2009, χωρίς καμία περικοπή λόγω οικονομικής κρίσης. Έτσι, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων θα ανέλθει περίπου στα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών να δοθεί το σύνολο της εκλογικής ενίσχυσης πριν από τις εκλογές και όχι το 60% όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, επικαλούμενοι αυξημένες ανάγκες. Σημειώνετραι ότι επιπλέον 6 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για το χρόνο προβολής των κομμάτων. 
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα όρια των προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν και στις προηγούμενες εκλογές. Δηλαδή, το όριο δαπανών για τους υποψηφίους διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β' Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου
Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής αποφασίσθηκε ακόμη να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα. Οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων επέμειναν ότι ο χρόνος θα πρέπει να κατανεμηθεί ισόποσα, ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική δύναμη, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων που επέμειναν να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία. Εν τέλει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα προβληθούν κατά τι λιγότερο, σε σχέση με τις εκλογές του 2009, προς όφελος των μικρότερων κομμάτων. 
Έτσι, ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων κατανέμεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,3%, Ν.Δ. 33,3%, ΚΚΕ 8,4%, ΛΑΟΣ 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,53%, Δημοκρατική Αριστερά 3,35%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,34%. Συνολικά δηλαδή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα λάβουν το 66,6% του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ το 2009 είχαν λάβει το 75%.
Επίσης τα κόμματα λαμβάνουν αναλογικά διαφημιστικό τηλεοπτικό χρόνο αξίας 6 εκατ. ευρώ στα κανάλια εθνικής εμβέλειας και 250 χιλιάδων ευρώ στις συνδρομητικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες.
Επίσης, η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη 45 λεπτών του κάθε αρχηγού πολιτικού κόμματος, καθώς και μια συνέντευξη Τύπου αυτού, διάρκειας 60 λεπτών, η τελευταία, κατά τη μεσημβρινή ζώνη του προγράμματος.
Σημειώνεται, ότι στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής δεν συζητήθηκαν τελικά οι τηλεοπτικές μονομαχίες (debate) μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, θέμα για το οποίο θα αποφασίσει το υπουργείο Επικρατείας μετά από συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα.

Οι λίστες με τους υποψήφιους
Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, θα οριστικοποιηθούν και οι λίστες με τους υποψηφίους. Ειδικότερα, μέχρι τις 20 Απριλίου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν το όνομα και το έμβλημά τους στον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να γίνει η πρόταση των υποψηφίων στα κατά τόπους Πρωτοδικεία και να υποβάλουν παραίτηση οι δημόσιοι λειτουργοί, αξιωματικοί ενόπλων δυνάμεων κ.ά., που θα είναι υποψήφιοι.
Στις 21 Απριλίου, θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια. Μέχρι τις 24 Απριλίου, τα κόμματα έχουν προθεσμία να καταθέσουν δηλώσεις κατάρτισης συνδυασμών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ στις 25 Απριλίου θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των εκλογικών δαπανών των υποψήφιων βουλευτών, την εκλογική χρηματοδότηση, καθώς και τις παροχές και τις διευκολύνσεις, που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες, η Διακομματική αποφάσισε να μην υπάρξει κάποια εξαίρεση λόγω του περιορισμένου χρόνου της προεκλογικής περιόδου και να εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου